• 4 ząbki czosnku
  • 4 cm tartego imbiru
  • szklanka ryżu jaśminowego
  • 2l bulionu warzywnego intensywnego
  • 1 gwiazdka anyżu, sól, 1 świeże chili, jasny sos sojowy
  • 2 szklanki namoczonych grzybków shiitake
  • olej arachidowy
  • 2 jajka
  • pęczek kolendry
  • sezam czarny

Do rondla z powłoką nieprzywierającą wlać bulion, dodać ryż, wlać około 500ml wody, dodać anyż, posiekane chili, sól, czosnek i imbir i gotować 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć grzanie do minimum i gotować 45 minut aż całość nabierze owsiankowej gęstej konsystencji. W tym czasie namoczone grzyby wymieszać z olejem i solą, rozłożyć na papierze do pieczenia na blasze i piec na chrupko 20 minut np pod grillem lub w airfryerze. Jajka ugotować na miękko, ostudzić i obrać. Przekroić na połówki. Dymkę posiekać razem z kolendrą. Do miseczek wlać gęstą zupę, dodać dymkę, kolendrę, jajka, pieczone grzyby, sezam i pokropić na koniec sosem sojowym dla smaku.