Składniki :

  • 10 małych pieczarek
  • 2 zielone duże łagodne papryczki chili
  • 1 mała pikantna papryczka habanero (dla mniej odważnych można ją zastąpić papryczką jalapeno)
  • 1cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3l bulionu warzywnego lub domowego rosołu
  • puszka mleczka kokosowego
  • sos rybny, łyżeczka czerwonej pasty curry, sos sojowy, sos ostrygowy, sos słodko-kwaśny
  • trawa cytrynowa
  • sok z limonki
  • cukier brązowy do smaku
  • sól, pieprz
  • 2 filety z dorsza
  • bardzo gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem kurkumy dla koloru – jako panierka

Wykonanie :

Bulion zagotować, dodać imbir, trawę cytrynową, sosy do smaku, chili ostre i pokrojone w małe kawałki chili słodkie, doprawić cukrem i limonką, solą, pieprzem, pastą curry i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Pieczarki pokroić i podsmażyć a następnie dodać do zupy. Wlać mleczko kokosowe, zmniejszyć grzanie i gotować kolejne 10 minut. Dorsza podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem i udusić na małej ilości wody i masła. Lekko ostudzić a następnie panierować w gęstym cieście naleśnikowym i smażyć na małej ilości tłuszczu na lekko rumiano z obu stron. Podawać w zupie razem z makaronem ryżowym.