Składniki :
- 10 małych pieczarek
- 2 zielone duże łagodne papryczki chili
- 1 mała pikantna papryczka habanero (dla mniej odważnych można ją zastąpić papryczką jalapeno)
- 1cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3l bulionu warzywnego lub domowego rosołu
- puszka mleczka kokosowego
- sos rybny, łyżeczka czerwonej pasty curry, sos sojowy, sos ostrygowy, sos słodko-kwaśny
- trawa cytrynowa
- sok z limonki
- cukier brązowy do smaku
- sól, pieprz
- 2 filety z dorsza
- bardzo gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem kurkumy dla koloru – jako panierka
Wykonanie :
Bulion zagotować, dodać imbir, trawę cytrynową, sosy do smaku, chili ostre i pokrojone w małe kawałki chili słodkie, doprawić cukrem i limonką, solą, pieprzem, pastą curry i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Pieczarki pokroić i podsmażyć a następnie dodać do zupy. Wlać mleczko kokosowe, zmniejszyć grzanie i gotować kolejne 10 minut. Dorsza podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem i udusić na małej ilości wody i masła. Lekko ostudzić a następnie panierować w gęstym cieście naleśnikowym i smażyć na małej ilości tłuszczu na lekko rumiano z obu stron. Podawać w zupie razem z makaronem ryżowym.