Składniki :

  • sok z całej cytryny
  • natka pietruszki
  • pęczek kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża papryczka chili
  • opakowanie dużych krewetek
  • łyżeczka masła
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • 3 łyżki maizeny do zaciągnięcia zupy
  • sól, pieprz
  • sos sojowy i rybny do smaku
  • 3l bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • kilka pieczarek do podania

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem i posiekanym chili kilka chwil cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił a następnie dodać krewetki i smażyć kilka minut aż zaczną różowieć. Bulion zagotować, zaciągnąć maizeną, dodać sok z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i sosami do smaku a następnie dodać podsmażone krewetki. Całość zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wrzucić pokrojone pieczarki, posiekane wszystkie zioła i po 3 minutach podawać. Zupę można podać samodzielnie lub z dodatkami np makaronem ryżowym lub usmażonymi warzywami.