Składniki :
- sok z całej cytryny
- natka pietruszki
- pęczek kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża papryczka chili
- opakowanie dużych krewetek
- łyżeczka masła
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- 3 łyżki maizeny do zaciągnięcia zupy
- sól, pieprz
- sos sojowy i rybny do smaku
- 3l bulionu z kurczaka lub warzywnego
- kilka pieczarek do podania
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem i posiekanym chili kilka chwil cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił a następnie dodać krewetki i smażyć kilka minut aż zaczną różowieć. Bulion zagotować, zaciągnąć maizeną, dodać sok z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i sosami do smaku a następnie dodać podsmażone krewetki. Całość zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wrzucić pokrojone pieczarki, posiekane wszystkie zioła i po 3 minutach podawać. Zupę można podać samodzielnie lub z dodatkami np makaronem ryżowym lub usmażonymi warzywami.