Składniki :

  • mocny esencjonalny domowy rosół na dużej ilości mięsa drobiowego – z kurczaka i z indyka
  • sok z cytryny [ilość wedle uznania – zależnie jak kwaskową zupę chcemy uzyskać ale nie mniej niż z połowy cytryny]
  • 4 łyżki posiekanego koperku [można więcej]
  • mąka do zagęszczenia
  • kasza manna
  • obrane mięso z rosołu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, 2 kostki rosołowe, trochę jarzynki
  • kubek jogurtu naturalnego
  • 3 czubate łyżki śmietany

Wykonanie :

Mięso rozdrobnić [polecam wszystko robić w robocie kuchennym], dodać jajka, trochę koperku, przyprawy, kaszę mannę [ilość na oko – tak dużo aż masa mięsna będzie na tyle gęsta by można było z niej kłaść kluseczki na zupę].
Do rosołu dodać resztę koperku, zagęścić mąką [zupa ma być lekko zagęszczona ale oczywiście wszystko wedle uznania], dodać kostki rosołowe, sok cytrynowy, jarzynkę i gotować na małym ogniu 15 minut.
W słoiczku wymieszać trochę zagotowanego rosołu [przestudzonego] z jogurtem i śmietaną.
Na rosół kłaść kluseczki z masy z kurczaka i gotować aż kluseczki będą gotowe [jakieś 10 minut na średnim ogniu]
Na koniec ostatecznie zupę doprawić do smaku [można dokwasić i dosolić w razie konieczności] i po wyłączeniu gazu zalać cały czas mieszając mieszaniną jogurtowo-śmietanową.
Zupę można podawać z drobnym makaronem lub ryżem.

DSCN3392DSCN3389DSCN3385DSCN3382