Składniki :
- mocny esencjonalny domowy rosół na dużej ilości mięsa drobiowego – z kurczaka i z indyka
- sok z cytryny [ilość wedle uznania – zależnie jak kwaskową zupę chcemy uzyskać ale nie mniej niż z połowy cytryny]
- 4 łyżki posiekanego koperku [można więcej]
- mąka do zagęszczenia
- kasza manna
- obrane mięso z rosołu
- 2 jajka
- sól, pieprz, 2 kostki rosołowe, trochę jarzynki
- kubek jogurtu naturalnego
- 3 czubate łyżki śmietany
Wykonanie :
Mięso rozdrobnić [polecam wszystko robić w robocie kuchennym], dodać jajka, trochę koperku, przyprawy, kaszę mannę [ilość na oko – tak dużo aż masa mięsna będzie na tyle gęsta by można było z niej kłaść kluseczki na zupę].
Do rosołu dodać resztę koperku, zagęścić mąką [zupa ma być lekko zagęszczona ale oczywiście wszystko wedle uznania], dodać kostki rosołowe, sok cytrynowy, jarzynkę i gotować na małym ogniu 15 minut.
W słoiczku wymieszać trochę zagotowanego rosołu [przestudzonego] z jogurtem i śmietaną.
Na rosół kłaść kluseczki z masy z kurczaka i gotować aż kluseczki będą gotowe [jakieś 10 minut na średnim ogniu]
Na koniec ostatecznie zupę doprawić do smaku [można dokwasić i dosolić w razie konieczności] i po wyłączeniu gazu zalać cały czas mieszając mieszaniną jogurtowo-śmietanową.
Zupę można podawać z drobnym makaronem lub ryżem.