Składniki :

  • 2 cebule
  • 2 papryczki chili
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • główka czosnku
  • oliwa
  • łyżka masła
  • łyżka octu winnego do doprawienia
  • cukier do smaku
  • sól, pieprz
  • 2,5l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • por
  • natka pietruszki
  • seler nać
  • 0,3 kg mielonej wołowiny

Wykonanie :

Na maśle z oliwą wysmażyć posiekaną cebulę razem z całym posiekanym czosnkiem, porem, chili i paprykami. Zalać całość bulionem, dodać pomidory z puszki i całość zagotować. Po parunastu minutach zupę doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i selera i gotować zupę na wolnym ogniu. W tym czasie mieloną wołowinę wysmażyć na rumiano i dodać do gotującej się zupy. Zupę gotować 30 minut, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić – zupa w smaku powinna zachować równowagę – powinna być lekko kwaskowa, słodka i pikantna jednocześnie. Podawać z makaronami, ryżem lub grzankami czosnkowymi.