Składniki :
- 2 cebule
- 2 papryczki chili
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- główka czosnku
- oliwa
- łyżka masła
- łyżka octu winnego do doprawienia
- cukier do smaku
- sól, pieprz
- 2,5l bulionu warzywnego lub drobiowego
- por
- natka pietruszki
- seler nać
- 0,3 kg mielonej wołowiny
Wykonanie :
Na maśle z oliwą wysmażyć posiekaną cebulę razem z całym posiekanym czosnkiem, porem, chili i paprykami. Zalać całość bulionem, dodać pomidory z puszki i całość zagotować. Po parunastu minutach zupę doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i selera i gotować zupę na wolnym ogniu. W tym czasie mieloną wołowinę wysmażyć na rumiano i dodać do gotującej się zupy. Zupę gotować 30 minut, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić – zupa w smaku powinna zachować równowagę – powinna być lekko kwaskowa, słodka i pikantna jednocześnie. Podawać z makaronami, ryżem lub grzankami czosnkowymi.