Składniki :
- 4 puszki białej fasolki
- pęczek natki pietruszki
- pęczek lubczyku
- pęczek liści selera korzeniowego
- 3l mocnego wywaru warzywnego [ugotowanego na dużej ilości marchewki, pietruszki, selera, pora, czosnku, cebuli z przyprawami – liściami laurowymi i zielem angielskim, solą, pieprzem]
- 1 laska kiełbasy drobiowej lub wieprzowej
- mały kawałek chudego boczku pokrojonego w kostkę i wysmażonego na chrupiąco
- 3 ziemniaki [można pominąć by zupa była lżejsza]
- sól, pieprz, czubata łyżeczka papryki wędzonej, 2 czubate łyżki majeranku
- 2 cebule posiekane w kostkę i wysmażone na tłuszczu wytopionym z boczku
- 1 puszka pomidorów
- główka czosnku
Wykonanie :
Ugotowany warzywny wywar przecedzić, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki [opcjonalnie], pomidory z puszki, czosnek i gotować z dodatkiem fasolki na średnim ogniu co jakiś czas mieszając od dna. Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać do wywaru razem w wysmażonym boczkiem. Gdy ziemniaki będą gotowe dodać majeranek, sól, pieprz, paprykę, posiekany lubczyk i liście selera i gotować 10 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i podawać z natką pietruszki.
