Składniki :
- 4 szklanki fasolki jaś [średniej wielkości]
- mały kawałek boczku
- 1 pierś z kurczaka
- natka pietruszki
- 3 duże ziemniaki
- rosół drobiowy
- 1 cebula
- masło
- mąka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe
Wykonanie :
Fasolkę [uprzednio namoczoną przez noc] wsypać do garnka, zalać rosołem [przecedzonym], dodać przyprawy [wszystkie oprócz tej do kurczaka] i gotować aż fasolka zmięknie prawie całkowicie.
Po tym czasie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować do ich i fasolki miękkości.
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i usmażyć na maśle na rumiano i dodać do zupy.
Boczek pokroić w kosteczkę i mocno usmażyć, dodać do zupy.
Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle na brązowo.
Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek, smażyć kilka chwil i dodać do zupy.
Na maśle zrumienić mąkę robiąc zasmażkę i dodać razem z posiekaną natką do zupy.
Podawać z pieczywem.