Składniki :

  • 4 szklanki fasolki jaś [średniej wielkości]
  • mały kawałek boczku
  • 1 pierś z kurczaka
  • natka pietruszki
  • 3 duże ziemniaki
  • rosół drobiowy
  • 1 cebula
  • masło
  • mąka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe

Wykonanie :

Fasolkę [uprzednio namoczoną przez noc] wsypać do garnka, zalać rosołem [przecedzonym], dodać przyprawy [wszystkie oprócz tej do kurczaka] i gotować aż fasolka zmięknie prawie całkowicie.
Po tym czasie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować do ich i fasolki miękkości.
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i usmażyć na maśle na rumiano i dodać do zupy.
Boczek pokroić w kosteczkę i mocno usmażyć, dodać do zupy.
Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle na brązowo.
Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek, smażyć kilka chwil i dodać do zupy.
Na maśle zrumienić mąkę robiąc zasmażkę i dodać razem z posiekaną natką do zupy.
Podawać z pieczywem.