Składniki :

  • 0,3 kg kawałka wędzonego boczku pokrojonego w małe paski i wysmażonego [zachowując wytopiony tłuszcz]
  • 0,3 kg dobrej kiełbasy pokrojonej w kostkę i lekko podsmażonej [na wytopionym tłuszczu z boczku]
  • 2 cebule posiekane drobno i wysmażone [na tłuszczu po boczku]
  • 6 ząbków czosnku posiekanych w plasterki
  • 7 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 3 szklanki passaty pomidorowej
  • 2,5l rosołu drobiowego [można zastąpić każdym innym wywarem z dowolnego mięsa lub samych kości]
  • natka pietruszki do podania
  • pęczek świeżego lubczyku
  • szklanka namoczonych pokruszonych suszonych grzybów
  • 0,2 kg małych pieczarek posiekanych i lekko podsmażonych [na tłuszczu po boczku]
  • opakowanie tortellini z boczkiem
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, chili w płatkach, liście laurowe, ziela angielskie

Wykonanie :

Wywar [lub rosół] podgrzać, dodać wszystkie przygotowane wcześniej składniki – wszystkie mięsa, przyprawy, grzyby, zieleninę, passatę, warzywa i gotować na średnim ogniu 30-40 minut. Sprawdzić miękkość ziemniaków i smak zupy, ewentualnie doprawić i podawać z ugotowanym tortellini.