Składniki :
- kubek suszonych grzybów
- 1 kostka rosołowa warzywna
- mały kawałek boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- śmietana
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- duży kubek domowego rosołu z kury
- szklanka kaszy pęczak
Wykonanie :
Grzyby posiekać lub pociąć nożyczkami [druga metoda bardzo wygodna i szybka], wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa, zalać wrzątkiem do połowy garnka i gotować na małym ogniu.
W tym czasie posiekać drobno cebulę i boczek i razem smażyć aż cebula się zeszkli.
Dodać posiekany czosnek i smażyć cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił.
Gdy czosnek się lekko zarumieni dodać wszystko do grzybów.
Dodać przyprawy, kostkę rosołową, cały rosół i kaszę pęczak.
Gotować wszystko 20 minut lub dłużej – tak długo, aż kasza będzie zupełnie miękka.
Na koniec całość ewentualnie doprawić do smaku, wyłączyć gaz, odczekać 10 minut i zaciągnąć zupę śmietaną [ilość śmietany wedle uznania – wystarczą 2 łyżki].