Składniki :

  • kubek suszonych grzybów
  • włoszczyzna jak na zupę warzywną
  • liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz
  • suszony rozmaryn
  • majeranek
  • 2 duże ziemniaki
  • masło
  • 1/3 filiżanki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • mały kawałek boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula

Wykonanie :

Grzyby połamać, wrzucić do garnka w którym będzie gotowana zupa i zalać 3 szklankami wrzątku.
Przykryć pokrywką i wstawić na małym gazie.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotujących się grzybów.
Dodać przyprawy, posiekaną natkę, i suszone zioła.
Gotować pod przykryciem.
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę i odstawić na bok.
Cebulę drobno posiekać razem z czosnkiem i usmażyć na maśle, dodać boczek pokrojony w paseczki i go razem smażyć aż cebula zacznie brązowieć.
Dodać do zupy.
Całość gotować 20 minut a następnie dodać ziemniaki i łyżkę masła.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Zupę doprawić do smaku w razie potrzeby i całość lekko rozbielić śmietaną.