Składniki :
- kubek suszonych grzybów
- włoszczyzna jak na zupę warzywną
- liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz
- suszony rozmaryn
- majeranek
- 2 duże ziemniaki
- masło
- 1/3 filiżanki śmietany 18%
- natka pietruszki
- mały kawałek boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
Wykonanie :
Grzyby połamać, wrzucić do garnka w którym będzie gotowana zupa i zalać 3 szklankami wrzątku.
Przykryć pokrywką i wstawić na małym gazie.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotujących się grzybów.
Dodać przyprawy, posiekaną natkę, i suszone zioła.
Gotować pod przykryciem.
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę i odstawić na bok.
Cebulę drobno posiekać razem z czosnkiem i usmażyć na maśle, dodać boczek pokrojony w paseczki i go razem smażyć aż cebula zacznie brązowieć.
Dodać do zupy.
Całość gotować 20 minut a następnie dodać ziemniaki i łyżkę masła.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Zupę doprawić do smaku w razie potrzeby i całość lekko rozbielić śmietaną.