Składniki :

  • kilka grubych plastrów boczku wędzonego
  • mały kawałeczek kiełbasy
  • puszka kukurydzy
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 2 duże cebule
  • 2 duże czerwone papryki
  • sok pomidorowy w kartonie/passata/domowy sok pomidorowy [do wyboru]
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, małe suszone papryczki chili [zupa gulaszowa lubi być pikantna], czubata łyżka słodkiej papryki czerwonej, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, troszkę mielonego kminku
  • masło
  • olej
  • 2 małe pomidory

Wykonanie :

Boczek pokroić w paseczki razem z kiełbasą i smażyć na maśle z olejem.
Dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, pomidory w kostkę i całość smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając aż mięsa się wysmażą, pomidory całkowicie znikną a cebula będzie zupełnie miękka.
Do garnka z wrzątkiem dodać sól, liście laurowe, ziela angielskie, marchewkę pokrojoną w zapałki, papryki pokrojone w cienkie plasterki, kukurydzę, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, dolać sok pomidorowy, koncentrat, resztę przypraw i całość gotować na średnim ogniu 10 minut.
Dodać usmażone mięsa z cebulą i pomidorami i gotować zupę na małym ogniu bez przykrycia tak długo aż ziemniaki będą bardzo miękkie.

IMG_20141215_190034