Składniki :
- kilka grubych plastrów boczku wędzonego
- mały kawałeczek kiełbasy
- puszka kukurydzy
- 3 duże ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 2 duże cebule
- 2 duże czerwone papryki
- sok pomidorowy w kartonie/passata/domowy sok pomidorowy [do wyboru]
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, małe suszone papryczki chili [zupa gulaszowa lubi być pikantna], czubata łyżka słodkiej papryki czerwonej, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, troszkę mielonego kminku
- masło
- olej
- 2 małe pomidory
Wykonanie :
Boczek pokroić w paseczki razem z kiełbasą i smażyć na maśle z olejem.
Dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, pomidory w kostkę i całość smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając aż mięsa się wysmażą, pomidory całkowicie znikną a cebula będzie zupełnie miękka.
Do garnka z wrzątkiem dodać sól, liście laurowe, ziela angielskie, marchewkę pokrojoną w zapałki, papryki pokrojone w cienkie plasterki, kukurydzę, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, dolać sok pomidorowy, koncentrat, resztę przypraw i całość gotować na średnim ogniu 10 minut.
Dodać usmażone mięsa z cebulą i pomidorami i gotować zupę na małym ogniu bez przykrycia tak długo aż ziemniaki będą bardzo miękkie.