Składniki :

  • 1 papryka czerwona
  • 2 butelki passaty pomidorowej
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa do gulaszu, przyprawa do gyrosa, czerwona słodka papryka, curry, mieszanka ziół [ulubionych] ziela angielskie i liście laurowe
  • olej
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na początku należy drobno posiekać mięso, przyprawić wszystkimi przyprawami i smażyć na ostrym ogniu na maśle z olejem na rumiano.
Dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć aż się zeszkli a następnie dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć i dodać posiekane w plasterki pieczarki.
Smażyć wszystko cały czas mieszając aż grzyby puszczą soki.
Dodać posiekaną w kosteczkę pietruszkę i marchew, chwilę smażyć razem i mieszać a następnie podlać całość wodą i passatami pomidorowymi.
Dodać ziela angielskie i liście laurowe, dosolić, dodać drobno posiekaną paprykę i dusić na średnim ogniu pod przykryciem aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Na koniec gotowania dodać fasoli i chwilę razem gotować.
Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i podawać.
Można dodać natkę pietruszki.
1