Składniki :
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- olej
- łyżka masła
- 0,5 kg mięsa wieprzowego np łopatka
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka, curry, liście laurowe, ziela angielskie, chili
- puszka białej fasoli
- szklanka ugotowanego pęczaku
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- natka pietruszki
- lubczyk
- sok pomidorowy w kartonie
- 1l bulionu warzywnego
- puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
Wykonanie :
Cebule posiekać i podsmażyć na oleju z masłem z dodatkiem posiekanego czosnku i pokrojonego w drobne kawałki mięsa przyprawionego solą, pieprzem, paprykami, chili i curry. Gdy mięso będzie rumiane dodać pomidory z puszki, ziela angielskie, liście laurowe, bulion, sok pomidorowy, posiekane papryki, kukurydzę, fasolę, zieleninę i ugotowany wcześniej pęczak. Gotować zupę na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. W przypadku zbyt małej ilości płynu można go uzupełnić dodając więcej bulionu lub zwykłej wody. Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Zupa doskonale smakuje również z dodatkiem kolendry i kminku.