Składniki :

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  •  łyżka masła
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego np łopatka
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, curry, liście laurowe, ziela angielskie, chili
  • puszka białej fasoli
  • szklanka ugotowanego pęczaku
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • sok pomidorowy w kartonie
  • 1l bulionu warzywnego
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta

Wykonanie :

Cebule posiekać i podsmażyć na oleju z masłem z dodatkiem posiekanego czosnku i pokrojonego w drobne kawałki mięsa przyprawionego solą, pieprzem, paprykami, chili i curry. Gdy mięso będzie rumiane dodać pomidory z puszki, ziela angielskie, liście laurowe, bulion, sok pomidorowy, posiekane papryki, kukurydzę, fasolę, zieleninę i ugotowany wcześniej pęczak. Gotować zupę na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. W przypadku zbyt małej ilości płynu można go uzupełnić dodając więcej bulionu lub zwykłej wody. Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Zupa doskonale smakuje również z dodatkiem kolendry i kminku.