Składniki :

  • około 1kg żołądków drobiowych
  • 0,5 kg wołowiny z kością
  • 3 cebule
  • pół średniego selera
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 5 liści laurowych, 5 ziel angielskich, sól, pieprz, 1 łyżka kminku, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka przyprawy węgierskiej, 1 łyżka papryki ostrej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1l przecieru pomidorowego domowego lub passaty pomidorowej lub słoiczek koncentratu pomidorowego

Wykonanie :

Żołądki pokroić w cienkie paski jak flaczki, warzywa pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażyć kminek, liście laurowe, ziela angielskie i smażyć cały czas mieszając aż zacznie się unosić aromat. Następnie należy dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać papryki i zrobić pastę paprykową jak na gulasz – jeżeli się przywiera – dodać trochę wody. Uważać, by nie przypalić papryki. Następnie, gdy papryka zacznie mocno pachnieć – dodać żołądki i smażyć kilka minut cały czas mieszając. Nadal uważać by papryka się nie przypaliła. Dodać kawałek wołowiny z kością, posiekany czosnek i sporo wody i pozostałe przyprawy a następnie całość dusić 2h. Następnie dodać warzywa białe i gotować kolejną godzinę. Po upływie czasu dodać marchew i przecier pomidorowy i gotować kolejną godzinę. Sprawdzić gęstość, ewentualnie dodać wody. Gotować kilka minut, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby.

Zupę z powodzeniem można wzbogacić o dodatek papryki czerwonej i ziemniaków.