Składniki :
- około 1kg żołądków drobiowych
- 0,5 kg wołowiny z kością
- 3 cebule
- pół średniego selera
- 3 pietruszki
- 3 marchewki
- 5 liści laurowych, 5 ziel angielskich, sól, pieprz, 1 łyżka kminku, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka przyprawy węgierskiej, 1 łyżka papryki ostrej
- 3 ząbki czosnku
- 1l przecieru pomidorowego domowego lub passaty pomidorowej lub słoiczek koncentratu pomidorowego
Wykonanie :
Żołądki pokroić w cienkie paski jak flaczki, warzywa pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażyć kminek, liście laurowe, ziela angielskie i smażyć cały czas mieszając aż zacznie się unosić aromat. Następnie należy dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać papryki i zrobić pastę paprykową jak na gulasz – jeżeli się przywiera – dodać trochę wody. Uważać, by nie przypalić papryki. Następnie, gdy papryka zacznie mocno pachnieć – dodać żołądki i smażyć kilka minut cały czas mieszając. Nadal uważać by papryka się nie przypaliła. Dodać kawałek wołowiny z kością, posiekany czosnek i sporo wody i pozostałe przyprawy a następnie całość dusić 2h. Następnie dodać warzywa białe i gotować kolejną godzinę. Po upływie czasu dodać marchew i przecier pomidorowy i gotować kolejną godzinę. Sprawdzić gęstość, ewentualnie dodać wody. Gotować kilka minut, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby.
Zupę z powodzeniem można wzbogacić o dodatek papryki czerwonej i ziemniaków.