Składniki :

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • kukurydza
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • łyżeczka masła
  • 4 ziemniaki
  • sól,pieprz,słodka,ostra i wędzona papryka
  • 3l rosołu drobiowego lub warzywnego

Wykonanie :

Mięso pokroić w drobną kostkę i przyprawić wszystkimi przyprawami. (Przyprawę gyros i kebab można zastąpić jedną – gyros-kebab ale w wersjach przypraw pojedynczych skład mieszanek jest bardziej różnorodny co wzbogaca smak zupy). Papryki pokroić w paseczki,czosnek przecisnąć przez praskę,cebulę pokroić w piórka,kukurydzę odcedzić a ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Bulion podgrzać i wrzucić do niego wszystkie przygotowane warzywa i gotować przez 15 minut pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Mięso usmażyć na rumiano na oleju z masłem a następnie razem z całym tłuszczem z patelni dodać do gotującej się zupy. Całość razem gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.