Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka przyprawy kebab
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- kukurydza
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- łyżeczka masła
- 4 ziemniaki
- sól,pieprz,słodka,ostra i wędzona papryka
- 3l rosołu drobiowego lub warzywnego
Wykonanie :
Mięso pokroić w drobną kostkę i przyprawić wszystkimi przyprawami. (Przyprawę gyros i kebab można zastąpić jedną – gyros-kebab ale w wersjach przypraw pojedynczych skład mieszanek jest bardziej różnorodny co wzbogaca smak zupy). Papryki pokroić w paseczki,czosnek przecisnąć przez praskę,cebulę pokroić w piórka,kukurydzę odcedzić a ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Bulion podgrzać i wrzucić do niego wszystkie przygotowane warzywa i gotować przez 15 minut pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Mięso usmażyć na rumiano na oleju z masłem a następnie razem z całym tłuszczem z patelni dodać do gotującej się zupy. Całość razem gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.