Składniki :
- 1 podsmażony na maśle pokrojony por
- pół małego kalafiora ugotowanego w 3l rosołu drobiowego
- 1 duży serek topiony śmietankowy
- pół słoiczka pokrojonych marynowanych papryczek jalapeno
- 1 posiekana i usmażona na złoto cebulka
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 1 główka czosnku
- pół szklanki tartego cheddara do podania
- mała puszka kukurydzy
- sól, pieprz, chili w płatkach
- 4 łyżki mascarpone
- pęczek świeżej kolendry
- grzanki czosnkowe do podania
- 0,3 kg mielonej wołowiny przyprawionej solą, piperzem, chili, kuminem, mieloną kolendrą
- sok z 1 cytryny
Wykonanie :
Po ugotowaniu kalafiora zmiksować całość na gładki krem, dodać usmażonego pora, serek topiony, papryczki jalapeno, pomidory, czosnek, mascarpone i całość zmiksować ponownie na gładki krem. Następnie przyprawić cytryną, solą, pieprzem i chili. Dodać usmażoną cebulkę, usmażone w przyprawach mięso, kukurydzę i gotować na średnim ogniu 20 minut często mieszając od dna. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby a następnie dodać posiekaną kolendrę i serwować z tartym cheddarem i grzankami czosnkowymi. Zupa nie powinna być zbyt rzadka ani zbyt gęsta.