• 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 duży upieczony fenkuł
  • 1 główka czosnku
  • oliwa
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 2 szklanki fasolki szparagowej
  • 4l bulionu drobiowego
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • natka pietruszki i świeża bazylia
  • 2 łyżki mascarpone
  • ulubiony drobny makaron
  • sól, pieprz, oregano, tymianek

Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulkę i dodać do podgrzanego rosołu. Selera pokroić drobno razem z fenkułem, czosnek posiekać lub pozostawić w całych ząbkach, suszone pomidory pokroić na cienkie paski, fasolkę pokroić na krótkie kawałki i wszystko dodać do rosołu razem z pomidorami z puszki. Gotować całość 30 minut na małym ogniu, sprawdzić smak, doprawić, dodać mascarpone, pokrojoną zieleninę i suszone zioła i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionym makaronem.