Składniki :
- 1 cebula
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 duży upieczony fenkuł
- 1 główka czosnku
- oliwa
- słoiczek suszonych pomidorów
- 2 szklanki fasolki szparagowej
- 4l bulionu drobiowego
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- natka pietruszki i świeża bazylia
- 2 łyżki mascarpone
- ulubiony drobny makaron
- sól, pieprz, oregano, tymianek
Wykonanie :
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulkę i dodać do podgrzanego rosołu. Selera pokroić drobno razem z fenkułem, czosnek posiekać lub pozostawić w całych ząbkach, suszone pomidory pokroić na cienkie paski, fasolkę pokroić na krótkie kawałki i wszystko dodać do rosołu razem z pomidorami z puszki. Gotować całość 30 minut na małym ogniu, sprawdzić smak, doprawić, dodać mascarpone, pokrojoną zieleninę i suszone zioła i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionym makaronem.