Składniki :
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2l rosołu drobiowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- 2 świeże papryczki chili
- sól, pieprz, sos rybny i ostrygowy do smaku
- opakowanie mieszanki owoców morza
- opakowanie średniej wielkości krewetek
- 2 gałązki trawy cytrynowej
- łyżeczka masła
- 1 mała cebula
- sok z połowy limonki
- szklanka grzybków mun
- pół szklanki pędów bambusa
Wykonanie :
Rosół zagotować i dodać trawę cytrynową. Podgrzewać na wolnym ogniu. Na maśle podsmażyć cebulę a następnie dodać posiekany czosnek, pastę curry i pastę krewetkową. Całość smażyć aż pasty się połączą z masłem i zrobi się gładki gęsty sos a następnie dodać wszystkie owoce morza. Smażyć często mieszając aż owoce morza stracą surowość. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Do rosołu dodać pędy bambusa, grzyby, sok z limonki, doprawić do smaku sosami, dodać posiekane chili i mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu 20 minut. Następnie wyłowić trawę cytrynową i dodać owoce morza z całymi sokami. Podgrzewać na małym ogniu razem 5-7 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby sosami lub przyprawami i podawać z ryżem lub dowolnym makaronem.