Składniki :

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2l rosołu drobiowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • 2 świeże papryczki chili
  • sól, pieprz, sos rybny i ostrygowy do smaku
  • opakowanie mieszanki owoców morza
  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • łyżeczka masła
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy limonki
  • szklanka grzybków mun
  • pół szklanki pędów bambusa

Wykonanie :

Rosół zagotować i dodać trawę cytrynową. Podgrzewać na wolnym ogniu. Na maśle podsmażyć cebulę a następnie dodać posiekany czosnek, pastę curry i pastę krewetkową. Całość smażyć aż pasty się połączą z masłem i zrobi się gładki gęsty sos a następnie dodać wszystkie owoce morza. Smażyć często mieszając aż owoce morza stracą surowość. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Do rosołu dodać pędy bambusa, grzyby, sok z limonki, doprawić do smaku sosami, dodać posiekane chili i mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu 20 minut. Następnie wyłowić trawę cytrynową i dodać owoce morza z całymi sokami. Podgrzewać na małym ogniu razem 5-7 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby sosami lub przyprawami i podawać z ryżem lub dowolnym makaronem.