Składniki :
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- pęczek koperku
- szklanka ryżu
- masło
- śmietana 12%
- mąka
- sok cytrynowy
- 4 skrzydełka drobiowe
- 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól, pieprz
- opakowanie małych mrożonych krewetek
Wykonanie :
Na początku należy usmażyć na maśle z czosnkiem i sokiem cytrynowym wszystkie krewetki i odstawić na bok.
Do garnka z wodą włożyć skrzydełka, gotować odszumowując co jakiś czas.
Dodać warzywa i przyprawy.
Gotować 30 minut.
Po tym czasie dodać ryż i gotować tak długo aż będzie gotowy.
Dodać posiekany koperek i zaciągnąć zupę lekko mąką.
Na koniec gotowania dodać usmażone wcześniej krewetki z całym sokiem, masłem i czosnkiem z patelni i zaciągnąć zupę śmietaną.