Składniki :

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • pęczek koperku
  • szklanka ryżu
  • masło
  • śmietana 12%
  • mąka
  • sok cytrynowy
  • 4 skrzydełka drobiowe
  • 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól, pieprz
  • opakowanie małych mrożonych krewetek

Wykonanie :

Na początku należy usmażyć na maśle z czosnkiem i sokiem cytrynowym wszystkie krewetki i odstawić na bok.
Do garnka z wodą włożyć skrzydełka, gotować odszumowując co jakiś czas.
Dodać warzywa i przyprawy.
Gotować 30 minut.
Po tym czasie dodać ryż i gotować tak długo aż będzie gotowy.
Dodać posiekany koperek i zaciągnąć zupę lekko mąką.
Na koniec gotowania dodać usmażone wcześniej krewetki z całym sokiem, masłem i czosnkiem z patelni i zaciągnąć zupę śmietaną.