Składniki :

  • kawałek chudego surowego boczku
  • kawałek schabu bez kości
  • śmietana 12%
  • 1 duża marchewka
  • 2 średnie pietruszki
  • mały seler
  • mały por
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, szklanka koperku, papryka czerwona słodka i ostra, curry, czubryca czerwona, czosnek w proszku, kostki rosołowe warzywne, wołowe, drobiowe [wedle uznania]
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • namoczona czerstwa bułka

Wykonanie :

Mięsa zmielić na zupełnie gładką masę [w maszynce do mięsa, malakserze jak kto woli byle na miazgę], wymieszać z solą, pieprzem, curry, paprykami, jajkami, czosnkiem, czubrycą i odciśniętą bułką i formować małe klopsiki.
Z warzyw ugotować bulion warzywny z przyprawami [jak do klasycznego bulionu] i opieczoną na gazie cebulą.
Dodać koperek do bulionu gdy warzywa będą zupełnie miękkie, zmniejszyć ogień i wrzucać do bulionu przygotowane klopsiki.
Gotować aż klopsy będą gotowe.
Na koniec rozmieszać 2 szklanki śmietany z mąką i zaciągnąć zupę.
Na koniec w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Zupę można podawać z dodatkiem makaronu.DSC07769