Składniki :
- kawałek chudego surowego boczku
- kawałek schabu bez kości
- śmietana 12%
- 1 duża marchewka
- 2 średnie pietruszki
- mały seler
- mały por
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, szklanka koperku, papryka czerwona słodka i ostra, curry, czubryca czerwona, czosnek w proszku, kostki rosołowe warzywne, wołowe, drobiowe [wedle uznania]
- 2 cebule
- 2 jajka
- namoczona czerstwa bułka
Wykonanie :
Mięsa zmielić na zupełnie gładką masę [w maszynce do mięsa, malakserze jak kto woli byle na miazgę], wymieszać z solą, pieprzem, curry, paprykami, jajkami, czosnkiem, czubrycą i odciśniętą bułką i formować małe klopsiki.
Z warzyw ugotować bulion warzywny z przyprawami [jak do klasycznego bulionu] i opieczoną na gazie cebulą.
Dodać koperek do bulionu gdy warzywa będą zupełnie miękkie, zmniejszyć ogień i wrzucać do bulionu przygotowane klopsiki.
Gotować aż klopsy będą gotowe.
Na koniec rozmieszać 2 szklanki śmietany z mąką i zaciągnąć zupę.
Na koniec w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Zupę można podawać z dodatkiem makaronu.