Składniki :
- 5 dużych cebul pokrojonych w cienkie piórka i wysmażonych na złoto-brązowo
- 1 duży serek topiony śmietankowy
- 1 duży serek topiony ziołowy
- 1 duży ziemniak pokrojony w kosteczkę i ugotowany w szklance rosołu drobiowego
- 2,5l rosołu drobiowego
- 1 ząbek czosnku ugotowany razem z ziemniakiem
- 1 mała papryczka chili
- czosnkowa bagietka do podania
- 4 łyżki tartego cheddara
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- opcjonalnie natka pietruszki do podania
- prażona cebulka do podania
- 1 łyżeczka majeranku, szczypta tymianku, sól, pieprz, szczypta papryki wędzonej
Wykonanie :
Usmażoną cebulę i ugotowanego ziemniaka z czosnkiem razem z rosołem z gotowania dodać do zimnego pozostałego rosołu i całość zblendować na gładki krem. Podgrzać aż zacznie wrzeć, dodać serki topione i podgrzewać co jakiś czas mieszając aż serki się całkowicie rozpuszczą. Następnie dodać tarte sery i ponownie podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać zioła, przyprawy, wino, posiekane chili i gotować zupę na wolnym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając od dna. Sprawdzić smak, doprawić ostatecznie do smaku i podawać z bagietką czosnkową, prażoną cebulką i ewentualnie natką pietruszki.