Składniki :

  • 5 dużych cebul pokrojonych w cienkie piórka i wysmażonych na złoto-brązowo
  • 1 duży serek topiony śmietankowy
  • 1 duży serek topiony ziołowy
  • 1 duży ziemniak pokrojony w kosteczkę i ugotowany w szklance rosołu drobiowego
  • 2,5l rosołu drobiowego
  • 1 ząbek czosnku ugotowany razem z ziemniakiem
  • 1 mała papryczka chili
  • czosnkowa bagietka do podania
  • 4 łyżki tartego cheddara
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • opcjonalnie natka pietruszki do podania
  • prażona cebulka do podania
  • 1 łyżeczka majeranku, szczypta tymianku, sól, pieprz, szczypta papryki wędzonej

Wykonanie :

Usmażoną cebulę i ugotowanego ziemniaka z czosnkiem razem z rosołem z gotowania dodać do zimnego pozostałego rosołu i całość zblendować na gładki krem. Podgrzać aż zacznie wrzeć, dodać serki topione i podgrzewać co jakiś czas mieszając aż serki się całkowicie rozpuszczą. Następnie dodać tarte sery i ponownie podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać zioła, przyprawy, wino, posiekane chili i gotować zupę na wolnym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając od dna. Sprawdzić smak, doprawić ostatecznie do smaku i podawać z bagietką czosnkową, prażoną cebulką i ewentualnie natką pietruszki.