Składniki :
- 3 duże pory
- oliwa z oliwek
- masło
- 1 duża czerstwa bułka
- 2 szklanki mleka
- sos sojowy
- 3 trójkąciki serka topionego naturalnego lub ze szczypiorkiem
- pęczek szczypiorku
- garść rukoli
- sól, pieprz
- mały utarty kawałek parmezanu
Wykonanie :
Pory pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na oliwie z masłem do ich miękkości.
Zalać mlekiem, dodać pokruszoną bułkę, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem i gotować 20 minut.
Zmiksować na gładki krem.
Dopełnić 2 szklankami wody i zagotować.
W gorącej zupie rozpuścić serki topione.
Zupę mocno podgrzać, dodać posiekany szczypiorek i posiekaną rukolę.
Na koniec posypać tartym parmezanem przed podaniem.