Składniki :

  • 3 duże pory
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 2 szklanki mleka
  • sos sojowy
  • 3 trójkąciki serka topionego naturalnego lub ze szczypiorkiem
  • pęczek szczypiorku
  • garść rukoli
  • sól, pieprz
  • mały utarty kawałek parmezanu

Wykonanie :

Pory pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na oliwie z masłem do ich miękkości.
Zalać mlekiem, dodać pokruszoną bułkę, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem i gotować 20 minut.
Zmiksować na gładki krem.
Dopełnić 2 szklankami wody i zagotować.
W gorącej zupie rozpuścić serki topione.
Zupę mocno podgrzać, dodać posiekany szczypiorek i posiekaną rukolę.
Na koniec posypać tartym parmezanem przed podaniem.