Składniki :
- 2 upieczone udka z kurczaka przyprawione na ostro
- 2 kremowe serki topione
- 1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią np. gorgonzola
- 1 por posiekany drobno i wysmażony na maśle
- ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
- natka pietruszki
- grzanki czosnkowe do podania
- szczypiorek do podania
- lubczyk
- 3l rosołu drobiowego
- 1 cebula drobno posiekana i wysmażona na złoto na maśle
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 10 cienkich plasterków boczku wędzonego pokrojonego i wysmażonego na chrupko
Wykonanie :
Zagrzać rosół, dodać posiekaną zieleninę, usmażoną cebulę i pora, czosnek, boczek, przyprawy i gotować 10 minut. Następnie dodać ser i serki topione i gotować aż się całkowicie rozpuszczą. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i dodać upieczone podzielone na mniejsze kawałki mięso kurczaka. Podawać z grzankami czosnkowymi.