Składniki :
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek białych szparagów
- 3 pory – białe i zielone części
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki do podania
- pęczek lubczyku
- 3l rosołu drobiowego [rosół z niedzieli doskonale się nada]
- sól, pieprz, tymianek
- 1 łyżka mascarpone
- 1 łyżka masła
- jajka na miękko do podania [ilość wedle planowanych porcji-po jednym na osobę]
- bagietka czosnkowa do podania
Wykonanie :
Szparagi ugotować w osolonej wodzie a następnie odciąć główki i odłożyć na bok [będą do podania w zupie na koniec] a resztę szparagów włożyć do rondelka i zalać 3 szklankami rosołu i zblendować na gładki krem. Na maśle usmażyć posiekane pory i czosnek, dodać posiekaną natkę i lubczyk i również dodać do rondelka z kremem szparagowym, dodać kolejną szklankę rosołu i ponownie zblendować na gładki krem. Cały krem przełożyć do reszty rosołu, dodać mascarpone, przyprawy, tymianek i gotować całość 30 minut na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając od dna. Następnie sprawdzić ponownie smak, doprawić w razie potrzeby a następnie rozlewać do miseczek i do każdej dodać po przekrojonym na pół jajku i kawałku czosnkowej bagietki. Krem może być gęsty lub rzadki- konsystencja wedle uznania.