Składniki :

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 3 pory – białe i zielone części
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki do podania
  • pęczek lubczyku
  • 3l rosołu drobiowego [rosół z niedzieli doskonale się nada]
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 łyżka masła
  • jajka na miękko do podania [ilość wedle planowanych porcji-po jednym na osobę]
  • bagietka czosnkowa do podania

Wykonanie :

Szparagi ugotować w osolonej wodzie a następnie odciąć główki i odłożyć na bok [będą do podania w zupie na koniec] a resztę szparagów włożyć do rondelka i zalać 3 szklankami rosołu i zblendować na gładki krem. Na maśle usmażyć posiekane pory i czosnek, dodać posiekaną natkę i lubczyk i również dodać do rondelka z kremem szparagowym, dodać kolejną szklankę rosołu i ponownie zblendować na gładki krem. Cały krem przełożyć do reszty rosołu, dodać mascarpone, przyprawy, tymianek i gotować całość 30 minut na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając od dna. Następnie sprawdzić ponownie smak, doprawić w razie potrzeby a następnie rozlewać do miseczek i do każdej dodać po przekrojonym na pół jajku i kawałku czosnkowej bagietki. Krem może być gęsty lub rzadki- konsystencja wedle uznania.