Składniki :
- 3l rosołu z kurczaka [najlepszy rosół z niedzieli] lub wody
- łyżeczka masła
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- pół pęczka lubczyku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, przyprawa do warzyw, przyprawa turecka, przyprawa do pilawu
- olej chili
- do podania wysmażony na chrupko boczek
Warzywa do upieczenia :
- 2 czerwone cebule
- 1 cały seler naciowy
- 1 mały seler korzeniowy
- 1 marchew
- 2 pietruszki
- 2 pory [białe części i po kawałku zielonej]
- główka czosnku [wampiry mogą pominąć]
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
Wykonanie :
Na początku należy pokroić warzywa i przyprawić wszystkimi przyprawami, olejem a następnie rozłożyć na blaszce i upiec do miękkości w piekarniku w 180*C. Następnie upieczone warzywa dodać do podgrzanego rosołu razem z puszką pomidorów, następnie zblendować na krem, dodać masło, boczek, zieleninę i pogotować na małym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby do smaku i podawać z grzankami czosnkowymi lub makaronem.