Składniki :

  • 3l rosołu z kurczaka [najlepszy rosół z niedzieli] lub wody
  • łyżeczka masła
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • pół pęczka lubczyku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawa do warzyw, przyprawa turecka, przyprawa do pilawu
  • olej chili
  • do podania wysmażony na chrupko boczek

Warzywa do upieczenia :

  • 2 czerwone cebule
  • 1 cały seler naciowy
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 marchew
  • 2 pietruszki
  • 2 pory [białe części i po kawałku zielonej]
  • główka czosnku [wampiry mogą pominąć]
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych

Wykonanie :

Na początku należy pokroić warzywa i przyprawić wszystkimi przyprawami, olejem a następnie rozłożyć na blaszce i upiec do miękkości w piekarniku w 180*C. Następnie upieczone warzywa dodać do podgrzanego rosołu razem z puszką pomidorów, następnie zblendować na krem, dodać masło, boczek, zieleninę i pogotować na małym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby do smaku i podawać z grzankami czosnkowymi lub makaronem.