Składniki :

  • 3 czerwone papryki [obrać ze skóry po upieczeniu]
  • 4 duże pomidory [sparzyć skórki i zdjąć przed pieczeniem]
  • 3 cebule
  • 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki [obrane]
  • 1 cukinia [wydrążona]
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 8 ząbków czosnku
  • kilka całych świeżych papryczek chili [odmiana lekko ostra]
  • szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • słodka papryka, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek [łyżka]
  • ser rokpol [około 10 dag]
  • gęsty jogurt naturalny
  • uprażone pestki słonecznika

Wykonanie :

Warzywa przygotować do pieczenia – obrać, wydrążyć, podzielić na mniejsze kawałki.
Ułożyć na blasze z pergaminem i piec pół godziny w 200*C.
Zdjąć skóry z papryk po upieczeniu.
Warzywa przełożyć do garnka, dodać bulion, oliwę, utarty ser i całość podgrzać.
Całość zmiksować na krem i doprawić zupę do smaku.
Podawać z jogurtem i prażonymi pestkami.