Składniki :
- 3 czerwone papryki [obrać ze skóry po upieczeniu]
- 4 duże pomidory [sparzyć skórki i zdjąć przed pieczeniem]
- 3 cebule
- 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki [obrane]
- 1 cukinia [wydrążona]
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 8 ząbków czosnku
- kilka całych świeżych papryczek chili [odmiana lekko ostra]
- szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- słodka papryka, sól, pieprz
- oliwa z oliwek [łyżka]
- ser rokpol [około 10 dag]
- gęsty jogurt naturalny
- uprażone pestki słonecznika
Wykonanie :
Warzywa przygotować do pieczenia – obrać, wydrążyć, podzielić na mniejsze kawałki.
Ułożyć na blasze z pergaminem i piec pół godziny w 200*C.
Zdjąć skóry z papryk po upieczeniu.
Warzywa przełożyć do garnka, dodać bulion, oliwę, utarty ser i całość podgrzać.
Całość zmiksować na krem i doprawić zupę do smaku.
Podawać z jogurtem i prażonymi pestkami.