Składniki :

  • 2 pory [biała część i fragment zielonej]
  • 2 łyżki masła
  • 10 plasterków parzonego wędzonego boczku
  • natka pietruszki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 jajka
  • namoczona czerstwa bułka
  • 1 mała cebula
  • 1 duży brokuł [najlepiej świeży]
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili, przyprawa węgierska
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego [może być też wołowe lub mieszane]

Wykonanie :

Pory razem z cebulą drobno posiekać i usmażyć na maśle. Oddzielnie mocno wysmażyć posiekany w paseczki boczek a pod koniec smażenia dodać do niego posiekany czosnek, chwilę razem smażyć a następnie całość przecedzić przez sitko [tłuszcz zachować]. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie razem z rozdrobnionym brokułem. Do ziemniaków z brokułem dodać podsmażonego pora z cebulą i całość zmiksować na gładki krem. Dodać podsmażony boczek, posiekaną natkę i gotować na małym ogniu. Mięso wymieszać z jajkami, odciśniętą bułką, solą, chili, pieprzem i przyprawą węgierską i podsmażyć na tłuszczu ze smażenia boczku a następnie wrzucić do zupy. Gotować 10 minut na małym ogniu pod przykryciem by klopsiki doszły. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać.