Składniki :
- 2 pory [biała część i fragment zielonej]
- 2 łyżki masła
- 10 plasterków parzonego wędzonego boczku
- natka pietruszki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 jajka
- namoczona czerstwa bułka
- 1 mała cebula
- 1 duży brokuł [najlepiej świeży]
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili, przyprawa węgierska
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego [może być też wołowe lub mieszane]
Wykonanie :
Pory razem z cebulą drobno posiekać i usmażyć na maśle. Oddzielnie mocno wysmażyć posiekany w paseczki boczek a pod koniec smażenia dodać do niego posiekany czosnek, chwilę razem smażyć a następnie całość przecedzić przez sitko [tłuszcz zachować]. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie razem z rozdrobnionym brokułem. Do ziemniaków z brokułem dodać podsmażonego pora z cebulą i całość zmiksować na gładki krem. Dodać podsmażony boczek, posiekaną natkę i gotować na małym ogniu. Mięso wymieszać z jajkami, odciśniętą bułką, solą, chili, pieprzem i przyprawą węgierską i podsmażyć na tłuszczu ze smażenia boczku a następnie wrzucić do zupy. Gotować 10 minut na małym ogniu pod przykryciem by klopsiki doszły. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać.