Składniki :

  • 15 paluszków krabowych
  • 3 pory [białe części]
  • 4 duże ziemniaki
  • 3l rosołu drobiowego
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • puszka groszku konserwowego lub mrożonego
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, przyprawa turecka

Wykonanie :

Rosół przecedzić przez sito i podzielić na dwie części. Do połowy wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i gotować aż będą zupełnie miękkie. Na maśle usmażyć cebulę z posiekanymi porami i dodać do gotujących się ziemniaków. Następnie zmiksować na krem i dodać do reszty rosołu. Zagotować, doprawić przyprawami, dodać groszek, sok cytrynowy, posiekaną zieleninę, przeciśnięty czosnek, mascarpone i pokrojone na mniejsze kawałki paluszki krabowe. Zupę gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając i sprawdzając smak. Na koniec ostatecznie doprawić do smaku i podawać na gorąco.