Składniki :
- 15 paluszków krabowych
- 3 pory [białe części]
- 4 duże ziemniaki
- 3l rosołu drobiowego
- 4 łyżki mascarpone
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- puszka groszku konserwowego lub mrożonego
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, przyprawa turecka
Wykonanie :
Rosół przecedzić przez sito i podzielić na dwie części. Do połowy wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i gotować aż będą zupełnie miękkie. Na maśle usmażyć cebulę z posiekanymi porami i dodać do gotujących się ziemniaków. Następnie zmiksować na krem i dodać do reszty rosołu. Zagotować, doprawić przyprawami, dodać groszek, sok cytrynowy, posiekaną zieleninę, przeciśnięty czosnek, mascarpone i pokrojone na mniejsze kawałki paluszki krabowe. Zupę gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając i sprawdzając smak. Na koniec ostatecznie doprawić do smaku i podawać na gorąco.
