Składniki :

  • 1 duży por – cała biała część i pół zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka koperku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • czubata łyżka masła
  • olej
  • makaron świderki

Wykonanie :

Pora [obie części] posiekać w cieniutkie krążki i usmażyć na maśle z odrobiną oleju razem z posiekanym czosnkiem.
Po chwili smażenia zmniejszyć gaz i dusić aż całość mocno zmięknie.
Zmiksować blenderem na gładką masę lub tylko trochę rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Dodać przyprawy, podlać wodą [wody tyle ile planujemy zupy ale nie mniej niż 4 szklanki], dodać zieleninę i gotować na małym ogniu 10 minut pod przykryciem.
Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z makaronem lub samodzielnie z grzankami.
Zupa jest bardziej wykwintna i elegancka gdy dodamy trochę białego wytrawnego wina.
img_20161205_101226_hdrimg_20161205_101232_hdrimg_20161205_101242_hdr