Składniki :
- 2l czystego przecedzonego bulionu warzywnego [domowy bulion warzywny jak na rosół tyle, że bez mięsa]
- kilka większych kawałków białej kiełbasy
- 3 duże pory [białe części]
- 3 duże ziemniaki
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, odrobina jarzynki [naturalniejsza wersja wegety]
- grzanki [mogą być gotowe lub usmażone ze zwykłej bagietki]
Wykonanie :
Do gotującego się bulionu warzywnego dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojonego w krążki pora.
Dodać przyprawy i gotować zupę aż ziemniaki będą prawie gotowe.
Dodać kiełbasę i parzyć ją w zupie na maleńkim ogniu 15 minut.
Kiełbasę wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Sprawdzić czy ziemniaki są gotowe a następnie odłowić ziela angielskie i liście laurowe i zmiksować zupę na gładki krem.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną kiełbasę i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z grzankami.
Do zupy można dodać kwaśną śmietanę.