Składniki :

  • 4 duże pory [tylko białe części]
  • 2 duże ziemniaki
  • kubek śmietany 12%
  • 1 mała cebula
  • kilka cieniutkich plasterków chudej szynki
  • mozzarella
  • małe bułeczki
  • sól, pieprz
  • czubata łyżka masła
  • 1,5 l rosołu drobiowego domowego

Wykonanie :

Pory posiekać w cieniutkie plasterki razem z cebulą i na maśle smażyć a następnie dusić pod przykryciem 7 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do duszących się porów.
Całość lekko przyprawić i dusić chwilę razem co jakiś czas mieszając.
Dolać bulion drobiowy i gotować całość 40 minut.
Dodać śmietanę, ponownie przyprawić i całość zmiksować na gładki krem.
Bułeczki pokroić w plasterki, posypać tartą  mozzarellą i szynką posiekaną w paseczki i zapiec w piekarniku na rumiano.
Podawać z kremem porowym na gorąco.