Składniki :
- 4 duże pory [tylko białe części]
- 2 duże ziemniaki
- kubek śmietany 12%
- 1 mała cebula
- kilka cieniutkich plasterków chudej szynki
- mozzarella
- małe bułeczki
- sól, pieprz
- czubata łyżka masła
- 1,5 l rosołu drobiowego domowego
Wykonanie :
Pory posiekać w cieniutkie plasterki razem z cebulą i na maśle smażyć a następnie dusić pod przykryciem 7 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do duszących się porów.
Całość lekko przyprawić i dusić chwilę razem co jakiś czas mieszając.
Dolać bulion drobiowy i gotować całość 40 minut.
Dodać śmietanę, ponownie przyprawić i całość zmiksować na gładki krem.
Bułeczki pokroić w plasterki, posypać tartą mozzarellą i szynką posiekaną w paseczki i zapiec w piekarniku na rumiano.
Podawać z kremem porowym na gorąco.