Składniki :

  • opakowanie łososia wędzonego
  • 4 duże pory tylko białe części
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2l domowego rosołu drobiowego np na skrzydełkach z przyprawami
  • koperek do podania
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek do podania
  • pół szklanki śmietanki kremówki do zaciągnięcia gotowej zupy

Wykonanie :

Pory posiekać drobno razem z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i porządnie podsmażyć na maśle. Zalać rosołem, dodać sól i pieprz, gotować aż całość zacznie się rozpadać i zblendować na gładki krem. Dodać kremówkę, sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić i podawać posypane koperkiem i szczypiorkiem z dodatkiem kilku kawałków łososia wędzonego.