Składniki :
- 1 duży filet z łososia pokrojony na mniejsze kawałki
- 4 małe ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 pory
- 1 mały seler
- 1 mała cebula
- 4 łyżki koperku
- 1 główka czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 4l wody
- 4 szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy pokroić ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora, cebulę i obrać czosnek a następnie przyprawić solą, oliwą, wymieszać dokładnie i upiec do miękkości. Po upieczeniu do warzyw dodać wino i zmiksować całość na gładki krem. Dolać 4l wody, zagotować całość, dodać koperek, przyprawy, sok z cytryny, masło i gotować na małym ogniu 20-30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić i dodać pokrojonego łososia. Gotować na małym ogniu pilnując by mięso ryby nie zostało przeciągnięte i nie zrobiło się suche. Podawać z bagietką czosnkową.