Składniki :

  • 1 duży filet z łososia pokrojony na mniejsze kawałki
  • 4 małe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pory
  • 1 mały seler
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki koperku
  • 1 główka czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 4l wody
  • 4 szklanki białego wytrawnego wina

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy pokroić ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora, cebulę i obrać czosnek a następnie przyprawić solą, oliwą, wymieszać dokładnie i upiec do miękkości. Po upieczeniu do warzyw dodać wino i zmiksować całość na gładki krem. Dolać 4l wody, zagotować całość, dodać koperek, przyprawy, sok z cytryny, masło i gotować na małym ogniu 20-30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić i dodać pokrojonego łososia. Gotować na małym ogniu pilnując by mięso ryby nie zostało przeciągnięte i nie zrobiło się suche. Podawać z bagietką czosnkową.