Składniki :
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200g ziemniaków
- 2l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, liście laurowe,ziela angielskie, szczypta gałki muszkatołowej
- 2 puszki pomidorów krojonych lub całych
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Wykonanie :
Na maśle z olejem usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i posiekanymi drobno ziemniakami. Smażyć cały czas mieszając by czosnek się nie spalił a gdy cebula będzie zabrązowiona dolać szklankę bulionu i dusić na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pomidory i zblendować warzywa na gładki krem a następne dolać resztę bulionu. Odlać pół kubka kremu i zblendować go z bazylią, a następnie dodać do zupy. Zupę przyprawić do smaku i dodać resztę przypraw i gotować 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Zupę podawać samodzielnie lub z dodatkami w postaci makaronu, ryżu lub grzanek.