Składniki :

  • Ziemniaki [ilość wedle uznania ale dość sporo bo to podstawa zupy]
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 małe cebule
  • płaska łyżka majeranku
  • ziele angielskie,liście laurowe
  • sól,pieprz,maggi,kostki rosołowe warzywne,czerwona słodka i ostra papryka,curry,kurkuma,imbir
  • natka pietruszki
  • masło

Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę i gotować w osolonej wodzie [dużo wody bo będzie ona bazą zupy] z dodatkiem kostki warzywnej,soli,pieprzu,ziela angielskiego i liścia laurowego.
Cebulę drobniutko posiekać i usmażyć na rumiano na maśle.
Mięso mielone przyprawić do smaku [papryki,kurkuma,imbir,curry,sól,pieprz] i formować małe pulpeciki.
Do zagotowanej wody dodać kurkumę i sól i wrzucać pulpeciki.
Gotować na małym ogniu 10 minut po czym odłowić i odstawić na bok.
Gdy ziemniaki będą miękkie zmiksować je blenderem [wcześniej odłowić ziele angielskie i liście laurowe],dodać majeranek,dodać przegotowanej wody by krem nie był zbyt gęsty jeśli jest taka potrzeba i dalej gotować całość na małym ogniu.
Dodać usmażoną cebulkę do kremu i gotować 5 minut.
Natkę drobno posiekać i na koniec dodać do kremu.
Podawać z pulpecikami.