Składniki :

  • 1 mała biała cebula podsmażona na maśle
  • 2 ząbki czosnku (posiekane i wysmażone razem z cebulą)
  • 1 mała posiekana papryczka chili
  • 2l bulionu warzywnego lub przecedzonego drobiowego rosołu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pierś z kurczaka lub odpowiednik wagowy piersi z indyka
  • szczypiorek do podania
  • 1 puszka mleczka kokosowego wersja light ze względu na lekkość smaku
  • jako dodatki do zupy – wysmażone plasterki boczku lub tarty cheddar – opcjonalnie

Wykonanie :

Do bulionu dodać kukurydzę, wysmażoną cebulę z czosnkiem i pogotować 15 minut a następnie zmiksować na gładko. Dodać mleczko kokosowe, chili, przyprawy i na małym ogniu gotować zupę. W tym czasie mięso pokroić na małe kostki, przyprawić solą, pieprzem i curry i wysmażyć. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze kilka minut, następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i jeżeli zupa tego wymaga – odlać część zupy bez kurczaka, dodać kolejną puszkę kukurydzy i zmiksować a następnie dodać do reszty zupy dla wzmocnienia kukurydzianego aromatu. Zupę podawać posypaną szczypiorkiem i dla chętnych z wysmażonymi na rumiano plasterkami boczku lub posypaną tartym cheddarem.