Składniki :

  • 3l rosołu drobiowego
  • 4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
  • 2 kubki namoczonych suszonych grzybów, odcedzonych i pokrojonych w paseczki a następnie usmażonych z cebulą na maśle [woda po moczeniu przecedzona i dodana do rosołu]
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • kubek śmietany 18%
  • 10 cienkich plasterków boczku wędzonego pokrojonego w paski i wysmażonego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na maśle
  • mąka do zagęszczenia zupy

Wykonanie :

Do podgrzanego rosołu dodać wino, wodę po moczeniu grzybów, musztardę, usmażone grzyby z cebulą, czosnek, ziemniaki, natkę, łyżkę masła, przyprawy, mascarpone i śmietanę, usmażony boczek i całość gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą gotowe. Sprawdzić smak, doprawić, lekko zagęścić mąką i gotować na bardzo wolnym ogniu. Do mięsa dodać jajko, sól, pieprz, kaszę mannę i usmażoną na maśle cebulę. Dokładnie wymieszać, uformować malutkie klopsiki i gotować na wolno gotującym się rosole 15 minut co jakiś czas mieszając od dna. Po tym czasie ponownie sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i podawać.