Składniki :
- 3l rosołu drobiowego
- 4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
- 2 kubki namoczonych suszonych grzybów, odcedzonych i pokrojonych w paseczki a następnie usmażonych z cebulą na maśle [woda po moczeniu przecedzona i dodana do rosołu]
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka masła
- sól, pieprz
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki mascarpone
- kubek śmietany 18%
- 10 cienkich plasterków boczku wędzonego pokrojonego w paski i wysmażonego
- szklanka białego wytrawnego wina
- 0,3 kg mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na maśle
- mąka do zagęszczenia zupy
Wykonanie :
Do podgrzanego rosołu dodać wino, wodę po moczeniu grzybów, musztardę, usmażone grzyby z cebulą, czosnek, ziemniaki, natkę, łyżkę masła, przyprawy, mascarpone i śmietanę, usmażony boczek i całość gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą gotowe. Sprawdzić smak, doprawić, lekko zagęścić mąką i gotować na bardzo wolnym ogniu. Do mięsa dodać jajko, sól, pieprz, kaszę mannę i usmażoną na maśle cebulę. Dokładnie wymieszać, uformować malutkie klopsiki i gotować na wolno gotującym się rosole 15 minut co jakiś czas mieszając od dna. Po tym czasie ponownie sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i podawać.