Składniki :
- bulion warzywny lub rosół drobiowy przecedzony
- 40 dag łososia wędzonego
- 30 dag surowego łososia – filet bez skóry
- opalona na gazie cebula
- koper włoski (fenkuł)
- sok z cytryny
- sól,pieprz
- koperek
- 2 ząbki czosnku
- tarty parmezan
- łyżka masła
Wykonanie :
Do ugotowanego bulionu/rosołu dodać opieczoną cebulę,doprawić solą,pieprzem,dodać przeciśnięty czosnek,sok z cytryny,koperek i podgrzewać na małym ogniu.
Ryby podzielić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle.
Koper włoski usmażyć lub upiec w piekarniku i dodać do bulionu.
Usmażone ryby dodać do miseczek razem z fenkułem,dodać parmezan i przygotowane porcje zalać bulionem. Podawać z grzankami czosnkowymi lub drobnym makaronem.