Składniki :

  • bulion warzywny lub rosół drobiowy przecedzony
  • 40 dag łososia wędzonego
  • 30 dag surowego łososia – filet bez skóry
  • opalona na gazie cebula
  • koper włoski (fenkuł)
  • sok z cytryny
  • sól,pieprz
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • tarty parmezan
  • łyżka masła

Wykonanie :

Do ugotowanego bulionu/rosołu dodać opieczoną cebulę,doprawić solą,pieprzem,dodać przeciśnięty czosnek,sok z cytryny,koperek i podgrzewać na małym ogniu.
Ryby podzielić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle.
Koper włoski usmażyć lub upiec w piekarniku i dodać do bulionu.
Usmażone ryby dodać do miseczek razem z fenkułem,dodać parmezan i przygotowane porcje zalać bulionem. Podawać z grzankami czosnkowymi lub drobnym makaronem.