• 2 duże golonki
  • 4-5l wody
  • 2 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 duży seler
  • 2 pory
  • 2 główki czosnku
  • 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, sól, pieprz
  • szklanka suszonych grzybów [we woreczku do łatwego odłowienia]
  • tymianek suszony
  • przecedzony wywar po gotowaniu golonek z warzywami
  • 4 duże ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • sól, pieprz

W pierwszej kolejności należy ugotować golonkę. Następnie wywar przecedzić przez gęste sito, wyjąć i odłożyć grzybki, golonkę obrać ze skóry i kości i podzielić na małe kawałki. Przecedzony wywar zagotować, dodać grzybki, golonkę, pomidory, śmietanę, selera naciowego, pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną natkę i tymianek i gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić do smaku a na koniec lekko zagęścić zupę.