Składniki :
Na wywar :
- 2 duże golonki
- 4-5l wody
- 2 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 duży seler
- 2 pory
- 2 główki czosnku
- 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, sól, pieprz
- szklanka suszonych grzybów [we woreczku do łatwego odłowienia]
Na zupę :
- tymianek suszony
- przecedzony wywar po gotowaniu golonek z warzywami
- 4 duże ziemniaki
- natka pietruszki
- 2 posiekane łodygi selera naciowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- mąka do zagęszczenia zupy
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- sól, pieprz
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy ugotować golonkę. Następnie wywar przecedzić przez gęste sito, wyjąć i odłożyć grzybki, golonkę obrać ze skóry i kości i podzielić na małe kawałki. Przecedzony wywar zagotować, dodać grzybki, golonkę, pomidory, śmietanę, selera naciowego, pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną natkę i tymianek i gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić do smaku a na koniec lekko zagęścić zupę.