Składniki :
- 2l wywaru warzywnego jeśli chcemy by zupa była wege lub wywaru drobiowego przecedzonego
- 2 szklanki lekkiego rzadkiego soku pomidorowego
- natka pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- tarty parmezan – opcjonalnie (po łyżce na każdą planowaną porcję)
- grzanki czosnkowe małe lub kromki
- oliwa
- sól, pieprz
- łyżeczka masła – opcjonalnie
Wykonanie :
Na oliwie z masłem wysmażyć na złoto posiekany czosnek, dodać do gotującego się bulionu razem z sokiem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki. Gotować zupę 30 minut. Sprawdzić smak, dodać przyprawy i gotować jeszcze kilka minut. Podawać zupę posypaną parmezanem z dodatkiem grzanek.
Jeżeli zupa ma być całkowicie wegetariańska lub nawet wegańska należy pominąć użycia bulionu drobiowego, użycia sera i masła.