Składniki :

  • 2l wywaru warzywnego jeśli chcemy by zupa była wege lub wywaru drobiowego przecedzonego
  • 2 szklanki lekkiego rzadkiego soku pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • tarty parmezan – opcjonalnie (po łyżce na każdą planowaną porcję)
  • grzanki czosnkowe małe lub kromki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła – opcjonalnie

Wykonanie :

Na oliwie z masłem wysmażyć na złoto posiekany czosnek, dodać do gotującego się bulionu razem z sokiem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki. Gotować zupę 30 minut. Sprawdzić smak, dodać przyprawy i gotować jeszcze kilka minut. Podawać zupę posypaną parmezanem z dodatkiem grzanek.

Jeżeli zupa ma być całkowicie wegetariańska lub nawet wegańska należy pominąć użycia bulionu drobiowego, użycia sera i masła.