Składniki :
- 2l klasycznego, bardzo mocno warzywnego rosołu (schłodzić w lodówce i zdjąć cały tłuszcz)
- domowe kluseczki z maizeny lub makaron konjak
- 2 żółtka
- szklanka jogurtu
- curry, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, łyżeczka czosnku granulowanego, przyprawa gruzińska, sól warzywna, przyprawa pomidorowa do kurczaka
- pęczek natki pietruszki
- suszone oregano
- świeża bazylia
- 3 ząbki czosnku
- szczypiorek
- odrobina tartego parmezanu na porcję do podania w talerzu dla podkręcenia smaku
Wykonanie :
Rosół zagotować, dodać zestaw przypraw, posiekaną zieleninę, suche oregano, przeciśnięty czosnek i gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Jogurt wymieszać z żółtkami i cały czas mieszając zupę wolno wlewać. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Dodać posiekany szczypiorek i od razu podawać z makaronem i odrobiną parmezanu.