Składniki :

  • 2l klasycznego, bardzo mocno warzywnego rosołu (schłodzić w lodówce i zdjąć cały tłuszcz)
  • domowe kluseczki z maizeny lub makaron konjak
  • 2 żółtka
  • szklanka jogurtu
  • curry, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, łyżeczka czosnku granulowanego, przyprawa gruzińska, sól warzywna, przyprawa pomidorowa do kurczaka
  • pęczek natki pietruszki
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • odrobina tartego parmezanu na porcję do podania w talerzu dla podkręcenia smaku

Wykonanie :

Rosół zagotować, dodać zestaw przypraw, posiekaną zieleninę, suche oregano, przeciśnięty czosnek i gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Jogurt wymieszać z żółtkami i cały czas mieszając zupę wolno wlewać. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Dodać posiekany szczypiorek i od razu podawać z makaronem i odrobiną parmezanu.