Składniki :

  • 2 puszki białej fasoli [dla cierpliwych sucha biała fasola namoczona przez noc a nastęnie jeszcze gotowana do miękkości jak na fasolkę po bretońsku]
  • bulion warzywny jako baza zupy [z klasycznego zestawu włoszczyzny]
  • 1 cebula opalona na gazie
  • 1 duży ziemniak
  • sól, pieprz
  • 1 seler naciowy
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 małe cukinie
  • szklanka zielonej fasolki szparagowej
  • drobny makaron
  • szklanka utartego sera np grujera
  • 2 łyżki posiekanego czosnku

Wykonanie :

Zagotować wywar warzywny, dodać fasolę, opaloną cebulę, ziemniaka w całości, 2 przekrojone na pół cukinie, seler naciowy w całości lub przekrojony na pół, fasolkę i całość przyprawić i gotować do miękkości ziemniaka, cukinii i selera. Oddzielnie w małym rondelku odlać nieco bulionu i dodać posiekany czosnek i gotować go do miękkości. Gdy ziemniak, seler i cukinie będą miękkie – wyjąć je, dodać do nich wywar z czosnkiem i zblendować na gładką masę. Dodać ponownie do zupy. Gotować 20 minut, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby a następnie dodać tarty ser, suchy makaron, puszkę pomidorów i gotować całość aż makaron będzie gotowy. Na koniec sprawdzić smak zupy, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać.