Składniki :

  • dowolny kawałek wołowiny z kością ok. 1kg
  • 1 cały por
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula (wcześniej opalona jak do klasycznego rosołu)
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, 1 goździk, przyprawa francuska bouquet garni – 1 łyżka
  • 2,5l bulionu warzywnego lub zimnej wody

Wykonanie :

Wołowinę zalać wodą lub bulionem warzywnym (zupa jest znacznie smaczniejsza jeśli zostanie ugotowana na bulionie warzywnym) i gotować na średnim ogniu odszumowując zbierające się białka. Gdy mięso przestanie wypuszczać szumowiny należy dodać przygotowane warzywa i przyprawy. Dolać 2 szklanki bardzo zimnej wody (to bardzo pomaga w zachowaniu klarowności bulionów z każdego rodzaju mięsa) a następnie gotować na bardzo małym grzaniu 2h. Po upływie tego czasu sprawdzić smak, dosolić w razie konieczności a następnie delikatnie odłowić całą zawartość garnka. Pozostały bulion przecedzić przez gęstą gazę by był bardzo klarowny. Mięso obrać z kości i poporcjować. Podawać z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub klasycznie z makaronem. Zupa może stanowić przystawkę na przyjęciu serwowana właśnie w wersji z grzankami.