Składniki :
- dowolny kawałek wołowiny z kością ok. 1kg
- 1 cały por
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 ząbki czosnku
- 1 biała cebula (wcześniej opalona jak do klasycznego rosołu)
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, 1 goździk, przyprawa francuska bouquet garni – 1 łyżka
- 2,5l bulionu warzywnego lub zimnej wody
Wykonanie :
Wołowinę zalać wodą lub bulionem warzywnym (zupa jest znacznie smaczniejsza jeśli zostanie ugotowana na bulionie warzywnym) i gotować na średnim ogniu odszumowując zbierające się białka. Gdy mięso przestanie wypuszczać szumowiny należy dodać przygotowane warzywa i przyprawy. Dolać 2 szklanki bardzo zimnej wody (to bardzo pomaga w zachowaniu klarowności bulionów z każdego rodzaju mięsa) a następnie gotować na bardzo małym grzaniu 2h. Po upływie tego czasu sprawdzić smak, dosolić w razie konieczności a następnie delikatnie odłowić całą zawartość garnka. Pozostały bulion przecedzić przez gęstą gazę by był bardzo klarowny. Mięso obrać z kości i poporcjować. Podawać z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub klasycznie z makaronem. Zupa może stanowić przystawkę na przyjęciu serwowana właśnie w wersji z grzankami.