Składniki :
- 3l rosołu drobiowego ugotowanego z dużą ilością czosnku i przecedzonego
- ugotowane dowolne kawałki wołowiny i podzielone na drobno – można zastąpić mielonym surowym mięsem wołowym i zrobić małe klopsiki i ugotować je w zupie
- passata pomidorowa
- 0,5 kg małych pieczarek pokrojonych w grube plasterki i mocno wysmażonych na maśle
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka, curry
- natka pietruszki
- zielona fasolka szparagowa
- kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
Wykonanie :
Do przecedzonego rosołu dodać przyprawy, pokrojone ziemniaki, fasolkę, wcześniej wysmażone pieczarki i gotować całość 10 – 15 minut. Następnie dodać passatę, pogotować kolejne 5 minut, dodać posiekaną natkę, pokrojone ugotowane mięso lub przygotowane wołowe klopsiki do gotowania. Sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle uznania i podawać na gorąco.