Składniki :

  • 3l rosołu drobiowego ugotowanego z dużą ilością czosnku i przecedzonego
  • ugotowane dowolne kawałki wołowiny i podzielone na drobno – można zastąpić mielonym surowym mięsem wołowym i zrobić małe klopsiki i ugotować je w zupie
  • passata pomidorowa
  • 0,5 kg małych pieczarek pokrojonych w grube plasterki i mocno wysmażonych na maśle
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka, curry
  • natka pietruszki
  • zielona fasolka szparagowa
  • kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę

Wykonanie :

Do przecedzonego rosołu dodać przyprawy, pokrojone ziemniaki, fasolkę, wcześniej wysmażone pieczarki i gotować całość 10 – 15 minut. Następnie dodać passatę, pogotować kolejne 5 minut, dodać posiekaną natkę, pokrojone ugotowane mięso lub przygotowane wołowe klopsiki do gotowania. Sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle uznania i podawać na gorąco.