Składniki :

  • 1 średnia i twarda cukinia
  • 2 małe marchewki
  • 2 pietruszki
  • przecedzony rosół drobiowy lub warzywny [może też to być rosół z kostki lub sama woda]
  • pół słoika ogórków kiszonych i szklanka wody z tych ogórków
  • 8-10 ogórków małosolnych
  • por
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • łyżka masła
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • sól,pieprz,ziela angielskie,liście laurowe

Wykonanie :

Skrzydełka ugotować do miękkości w osolonej wodzie z resztą przypraw, przecedzić wodę i na jej bazie gotować dalej zupę. Jeśli mamy rosół lub wywar warzywny to gotowanie skrzydełek pomijamy.
Do gotowego wywaru dodać utartą na tarce cukinię,marchewki,pietruszki,całego pora,przyprawy,masło,czosnek,koperek i gotować do miękkości warzyw.
Następnie dodać utarte ogórki kiszone i małosolne i razem z wodą dodać do gotującej się zupy.
Na koniec zupę doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba i można zaciągnąć jogurtem lub śmietaną.