Składniki :
- 1 średnia i twarda cukinia
- 2 małe marchewki
- 2 pietruszki
- przecedzony rosół drobiowy lub warzywny [może też to być rosół z kostki lub sama woda]
- pół słoika ogórków kiszonych i szklanka wody z tych ogórków
- 8-10 ogórków małosolnych
- por
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki koperku
- łyżka masła
- 6 skrzydełek z kurczaka
- sól,pieprz,ziela angielskie,liście laurowe
Wykonanie :
Skrzydełka ugotować do miękkości w osolonej wodzie z resztą przypraw, przecedzić wodę i na jej bazie gotować dalej zupę. Jeśli mamy rosół lub wywar warzywny to gotowanie skrzydełek pomijamy.
Do gotowego wywaru dodać utartą na tarce cukinię,marchewki,pietruszki,całego pora,przyprawy,masło,czosnek,koperek i gotować do miękkości warzyw.
Następnie dodać utarte ogórki kiszone i małosolne i razem z wodą dodać do gotującej się zupy.
Na koniec zupę doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba i można zaciągnąć jogurtem lub śmietaną.