Składniki :
- 3l rosołu ugotowanego na skrzydełkach [bo znacznie szybciej] z klasycznymi warzywami i przyprawami
- 0,5 kg szynki wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki
- 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 kubek pęczaku
- słoik domowych ogórków kiszonych
- woda po ogórkach do doprawienia zupy
- koperek
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
Wykonanie :
Rosół po ugotowaniu przecedzić, dodać przeciśnięty czosnek, koperek, ziemniaki, pęczak, pomidory i zagotować. Następnie dodać mięso i gotować aż ziemniaki i mięso będą miękkie a pęczak będzie ugotowany. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać utarte na grubych oczkach ogórki i gotować 10 minut. Sprawdzić smak, dokwaśnić do smaku wodą po ogórkach w razie konieczności i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Zupę można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką wedle uznania lub pozostawić w wersji pierwotnej.