Składniki :

  • 3l rosołu ugotowanego na skrzydełkach [bo znacznie szybciej] z klasycznymi warzywami i przyprawami
  • 0,5 kg szynki wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki
  • 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 kubek pęczaku
  • słoik domowych ogórków kiszonych
  • woda po ogórkach do doprawienia zupy
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów

Wykonanie :

Rosół po ugotowaniu przecedzić, dodać przeciśnięty czosnek, koperek, ziemniaki, pęczak, pomidory i zagotować. Następnie dodać mięso i gotować aż ziemniaki i mięso będą miękkie a pęczak będzie ugotowany. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać utarte na grubych oczkach ogórki i gotować 10 minut. Sprawdzić smak, dokwaśnić do smaku wodą po ogórkach w razie konieczności i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Zupę można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką wedle uznania lub pozostawić w wersji pierwotnej.