Składniki :

  • 3 szklanki groszku cukrowego
  • 3cm kawałek imbiru
  • 2 limonki
  • 3l mocnego wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 9-10 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • sól,pieprz,chili
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 krążki ananasa
  • 3 duże pomidory lub pomidory z puszki
  • pęczek kolendry
  • kostka tofu
  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego z białego wina
  • opakowanie dużych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • makaron ryżowy
  • olej
 

Wykonanie :

Na oleju podsmażyć czosnek,dodać krewetki,sok z limonek,ocet,sól,pieprz,chili,pastę curry,keczup,sosy rybny,sojowy, posiekanego ananasa,pokrojone pomidory i odstawić na bok. Następnie do gorącego bulionu warzywnego dodać imbir,sól,pieprz, połowę posiekanej kolendry, pokrojone w paski papryki i groszek i całość gotować aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodać krewetki z pomidorowym sosem i całość podgrzewać na bardzo małym ogniu 5 minut. Sprawdzić smak,doprawić według gustu i na koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Zupę podgrzewać jeszcze jakiś czas i podawać gorącą z makaronem ryżowym i świeżą kolendrą.