Składniki :
- 3 szklanki groszku cukrowego
- 3cm kawałek imbiru
- 2 limonki
- 3l mocnego wywaru warzywnego
- 2 łyżeczki pasty curry
- 9-10 łyżek jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki keczupu pikantnego
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- sól,pieprz,chili
- 4 łyżki sosu rybnego
- 3 krążki ananasa
- 3 duże pomidory lub pomidory z puszki
- pęczek kolendry
- kostka tofu
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego z białego wina
- opakowanie dużych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- makaron ryżowy
- olej
Wykonanie :
Na oleju podsmażyć czosnek,dodać krewetki,sok z limonek,ocet,sól,pieprz,chili,pastę curry,keczup,sosy rybny,sojowy, posiekanego ananasa,pokrojone pomidory i odstawić na bok. Następnie do gorącego bulionu warzywnego dodać imbir,sól,pieprz, połowę posiekanej kolendry, pokrojone w paski papryki i groszek i całość gotować aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodać krewetki z pomidorowym sosem i całość podgrzewać na bardzo małym ogniu 5 minut. Sprawdzić smak,doprawić według gustu i na koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Zupę podgrzewać jeszcze jakiś czas i podawać gorącą z makaronem ryżowym i świeżą kolendrą.