Składniki :
- pierś z kurczaka / wieprzowina
- natka pietruszki
- 2 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- bulion drobiowy domowy
- białe wytrawne wino
- masło
- 3 papryki – po jednej z każdego koloru
- koperek
- kukurydza
- sok pomidorowy/koncentrat/przecier/passata pomidorowa – wedle upodobań
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka [po płaskiej łyżce], czubryca czerwona, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawa do gyrosa, przyprawa do kurczaka, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa do mięsa mielonego
- 2 jajka
Wersja drobiowa :
Mięso można zmielić, przyprawić, i usmażyć po czym w takiej postaci podać je w zupie.
Można również pierś zmielić i uformować pulpeciki gotując je w zupie.
Dodajemy do mięsa przyprawę do kurczaka i gyrosa, jajka plus oczywiście sól i pieprz do smaku.
Metoda podania mięsa w zupie paprykowej jest dowolna i ma wiele dowolnych opcji.
Wersja wieprzowa :
Tą wersję robimy tak samo jak wersję drobiową z tym, że dodajemy przyprawy do wieprzowiny, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego i również podajemy zmielone, usmażone i podane w ten sposób w zupie lub podajemy je w postaci ugotowanych w zupie pulpetów.
Wykonanie :
Do gotującego się bulionu dodajemy sok pomidorowy [lub inną wybraną pomidorową opcję np passatę lub koncentrat], puszkę rozdrobnionych pomidorów, przyprawy tzn. papryki, sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, czubrycę ; posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, posiekany koperek, pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek, łyżkę masła, posiekaną drobno cebulę, szklankę wina i całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
W tym czasie wybieramy mięso jakiego chcemy użyć [drób lub wieprzowina] i wybieramy metodę w której je podamy [rozdrobnione usmażone lub w postaci ugotowanych pulpetów].
Mielimy wybrane mięso, przyprawiamy odpowiednim zestawem przypraw i dalej przygotowujemy zgodnie z podanym wyżej opisem.
Jeżeli wybraliście metodę z pulpetami – należy je ugotować w zupie dopiero wtedy, gdy zupa będzie całkowicie ugotowana i dobrze przyprawiona.
Jeśli wolicie dodać mięso w postaci drobnej i usmażonej moment dodania go do zupy jest zupełnie dowolny.