Składniki :
- 0,7 kg wołowiny z dowolnego kawałka
- 2 jajka
- 1 namoczona w bulionie czerstwa bułka
- 3 ząbki czosnku
- warzywa z gotowania bulionu (marchew, pietruszka, por i seler, czosnek, cebula)
- natka pietruszki
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1 żółta papryka
- łyżka masła
- 2 cebule
- 2l bulionu wołowego
- szklanka passaty pomidorowej
- sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona
Wykonanie :
Na wołowinie i klasycznej włoszczyźnie ugotować bulion (nie mniej niż 2l). Wyłowić mięso i warzywa a następnie razem zmielić. Dodać przyprawy, jajka gdy masa nieco przestygnie, odciśniętą z bulionu bułkę i posiekaną natkę. Całość dokładnie wymieszać. Pozostały bulion przecedzić by był klarowny i dodać do niego passatę i gotować na bardzo małym ogniu. Na maśle usmażyć wcześniej posiekane dowolnie papryki z cebulą i czosnkiem a następnie dodać do gotującej się zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować 15 minut. Z masy mięsno-warzywnej przygotować małe klopsy i wrzucać na wolno gotującą się zupę. Gotować z klopsami około 10 minut co jakiś czas delikatnie mieszając. Zupę podawać z grzankami czosnkowymi.