Składniki :

  • 0,7 kg wołowiny z dowolnego kawałka
  • 2 jajka
  • 1 namoczona w bulionie czerstwa bułka
  • 3 ząbki czosnku
  • warzywa z gotowania bulionu (marchew, pietruszka, por i seler, czosnek, cebula)
  • natka pietruszki
  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 żółta papryka
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • 2l bulionu wołowego
  • szklanka passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona

Wykonanie :

Na wołowinie i klasycznej włoszczyźnie ugotować bulion (nie mniej niż 2l). Wyłowić mięso i warzywa a następnie razem zmielić. Dodać przyprawy, jajka gdy masa nieco przestygnie, odciśniętą z bulionu bułkę i posiekaną natkę. Całość dokładnie wymieszać. Pozostały bulion przecedzić by był klarowny i dodać do niego passatę i gotować na bardzo małym ogniu. Na maśle usmażyć wcześniej posiekane dowolnie papryki z cebulą i czosnkiem a następnie dodać do gotującej się zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować 15 minut. Z masy mięsno-warzywnej przygotować małe klopsy i wrzucać na wolno gotującą się zupę. Gotować z klopsami około 10 minut co jakiś czas delikatnie mieszając. Zupę podawać z grzankami czosnkowymi.