Składniki :

  • 10 skrzydełek
  • wywar drobiowy – klasyczny rosół
  • 1 ostra papryczka chili
  • natka pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 2 pory
  • pół szklanki utartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • ostra oliwa
  • namoczona mała czerstwa bułka

Wykonanie :

Ugotować bulion na skrzydełkach i warzywach z przyprawami, wyjąć i obrać z mięsa skrzydełka a bulion przecedzić. Do bulionu dodać posiekaną chili i natkę pietruszki i gotować na wolnym ogniu. Na maśle z oliwą mocno usmażyć posiekane drobno ziemniaki z czosnkiem, cebulą i porami a następnie podlać bulionem i całość zmiksować blenderem na gładki krem i dodać do gotującej się zupy. Zagotować, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dalej gotować na małym ogniu. Odlać małą ilość bulionu, dodać do niego parmezan i całość zmiksować na gładko i dodać ponownie do zupy. Mięso wrzucić do blendera, dodać odciśniętą bułkę, jajka, przyprawić i zmiksować na gładko. Formować małe klopsiki i wrzucać na gotującą się zupę. Gotować na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać.