Składniki :
- 10 skrzydełek
- wywar drobiowy – klasyczny rosół
- 1 ostra papryczka chili
- natka pietruszki
- 1 główka czosnku
- 2 pory
- pół szklanki utartego parmezanu
- sól, pieprz
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- ostra oliwa
- namoczona mała czerstwa bułka
Wykonanie :
Ugotować bulion na skrzydełkach i warzywach z przyprawami, wyjąć i obrać z mięsa skrzydełka a bulion przecedzić. Do bulionu dodać posiekaną chili i natkę pietruszki i gotować na wolnym ogniu. Na maśle z oliwą mocno usmażyć posiekane drobno ziemniaki z czosnkiem, cebulą i porami a następnie podlać bulionem i całość zmiksować blenderem na gładki krem i dodać do gotującej się zupy. Zagotować, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dalej gotować na małym ogniu. Odlać małą ilość bulionu, dodać do niego parmezan i całość zmiksować na gładko i dodać ponownie do zupy. Mięso wrzucić do blendera, dodać odciśniętą bułkę, jajka, przyprawić i zmiksować na gładko. Formować małe klopsiki i wrzucać na gotującą się zupę. Gotować na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać.